Wino wzmocnione – nietypowy prezent

Wino wzmocnione – nietypowy prezent

Last Updated on 26 lipca, 2024

Alkohol jako prezent to bardzo częsty wybór. Wódki, koniaki, whisky, wino… to chyba najczęstsze typy. A przecież można ustrzelić coś nieszablonowego. Może wino wzmacniane…

Być może zastanawiasz się teraz, co to do cholery jest wino wzmacniane. Czy to inna nazwa taniego wina? Wręcz odwrotnie. Dla wielu osób to nawet szlachetniejsze odmiany niż tradycyjne wina „niewzmacniane”.

O co chodzi z tym wzmacnianiem wina?

Tradycyjne wino to alkohol, który powstaje w wyniku fermentacji owoców. W sumie podobno to prosta sprawa – wiele osób sprawdza, czy tak jest i w balonach wyrabia domowe wino.

A jaka różnica tkwi w tym wzmacnianiu? Kluczowe jest dodanie na pewnym etapie produkcji mocnego alkoholu. Niektórzy używają terminu „zaszczepienie wina”. Najczęstszym sposobem jest dodanie to fermentującego wina destylatu gronowego (czyli czegoś w rodzaju winiaka, brandy). Taki zabieg sprawia, że w efekcie otrzymamy wino o mocy ok. 18-22% zawartości alkoholu.

Najpopularniejsze wina wzmacniane

Chyba najpopularniejszym produktem tego rodzaju jest portugalskie porto, czyli port wajn. Gdy w regionie Douro tworzą to wino, dolewają do niego ponad 70-procentowy alkohol. Dzięki temu porto ma zwykle ok. 20% alk.

Innym winem z Portugalii jest madera, które nosi nazwę wyspy, z której pochodzi.

Wino wzmocnione – nietypowy prezent

Pobliska Hiszpania też ma swoje wino wzmacniane – sherry, które pochodzi z regionu Jerez de la Frontera w hiszpańskiej Andaluzji. I żeby było wszystko jasne – sherry (szery) nie ma nic a nic wspólnego z cherry (szery), czyli wiśniami. Od mocno wytrawnego Fino czy Manzanilla, aż po ekstremalnie słodkie Pedro Ximenez – oto świat hiszpańskiej sherry.

W Hiszpanii mają także jeszcze jedno wino wzmacniane, chyba nawet ciut bardziej rozpoznawalne niż sherry. To malaga.

Przeczytaj  Dlaczego Przywozimy Magnesy z Podróży

Swoich fanów ma także włoska, sycylijska Marsala – o ciemnej barwie i orzechowym smaku i aromacie.

Co wyróżnia wino wzmacniane oprócz alkoholu?

W bardzo wielu przypadkach specjalne grona i sposób produkcji powodują, że wina wzmacniane charakteryzują się grubą teksturą i przyjemną słodyczą. Nie jest to jednak taka „normalna” słodycz – to suszone owoce kolonialne, rodzynki, orzechy.

Oczywiście wśród tego rodzaju produktów są także gatunki wytrawne, ale to jednak słodki smak jest dość typowy. Może stąd często ten rodzaj trunków nazywany jest winem likierowym.